Dansk familieejet siden 1926

Godt købmandskab gennem tre generationer

Løvbjerg-kæden har rødder tilbage til 1920’erne. Her opførte købmand Christian Løvbjerg en købmandsbutik i landsbyen Torsted syd for Horsens.

Historien om Løvbjerg omfatter tre generationer af købmænd i dansk detailhandel. Det er en fortælling om en købmandsfamilie, der har været med til at præge udviklingen i dansk dagligvarehandel dengang og hele vejen frem til i dag.

 

1926

1926: Købmanden Chr. Løvbjerg

I 1926 opførte købmand Chr. Løvbjerg den første Løvbjerg-butik i Torsted syd for Horsens.

Med flid og sparsommelighed blev forretningen i begyndelsen af 1930'erne et fornuftigt levebrød - og beskæftigelse for både ham selv, en kommis og en lærling.

Familien boede ved købmandsbutikken og drev også en benzintank, som aldrig var lukket. 

1950

1950: En ny generation

Købmand Chr. Løvbjergs ældste søn, Carsten, rejste ud i verden - først England og dernæst Canada. På sin rejse stiftede han bekendskab med supermarkeder. 

Inspiration og idé tog han med hjem til Danmark, og de første spadestik til discountkæden blev nu gravet. Sammen med sine brødre, Hans Jørgen og Knud, var de klar til at præge supermarkedsudviklingen i Danmark.  

Brødrene Løvbjerg var blandt de første herhjemme, der så perspektiv i og muligheder med selvbetjeningsbutikker. Det tog dog tid og tilløb at få den danske fødevarerindustri med på idéen, da de måtte omlægge deres produktion fra 50 - 100 kg sække til små, færdigpakkede portioner.

I 1959 åbnede Brødrene Løvbjerg Jyllands første supermarked på Torvet i Silkeborg. Det blev en stor succes, og i de følgende år åbnede de endnu flere supermarkeder rundt omkring i Jylland. 

1960

1960: Kædedannelse & discountbutikker

I 1960'erne vandt selvbetjeningslogikken gradvist mere terræn, og der kom for alvor gang i kædedannelsen. Supermarkeder overtog den traditionelle købmand, og de første skridt mod discountbutikker blev taget.

I 1965 stiftede Carsten Løvbjerg, sammen med andre kæder, en fælles, jysk indkøbsforretning. Med dette lykkes det at presse og indgå favorable indkøbsaftaler med industrien.

Ved udgangen af 1960'erne havde Brødrene Løvbjerg supermarkeder i Horsens, Silkeborg, Skanderborg, Odder, Trøjborg, Herning, Skrive, Struer og Nykøbing.

Det var også i slutningen af 1960’erne, at rabatbøgerne blev udfaset, som ellers var meget udbredt i detailhandlen. Fra rabat på opsparingsbasis blev det efterhånden almindeligt at give rabatten med det samme under navnet "Mini Pris".    

De mindste af Løvbjerg-butikkerne i kæden, bl.a. Torsted og butikken på Torvet i Horsens, blev lavet om til Prisa-butikker. Her udvikledes discount-konceptet, som hurtigt blev en succes.

 

1978

1978: Overtagelsen af Schou-Epa i Horsens

Overtagelsen af Schou-Epa (S&E) fik stor betydning for Løvbjergs videre udvikling. S&E i Horsens var på 2300-2400 kvm. og havde et omfattende nonfoodsortiment, da der både var en tekstil- og en isenkramindkøber i butikken. Det fik de øvrige Løvbjerg-butikker hurtigt glæde af og dermed en kraftig udvidelse af sortimentet.

Først ved dette opkøb nærmede Løvbjerg sig den sortimentsammensætning og de store butikker, som vi kender i dag, og det blev stilen fremover.

1980

1980: Stor vækst i "Fattig-firserne"

Det var i 1980'erne, at Løvbjerg for alvor gik ind i discount-konceptet. Tiden var gunstig, da det var i kølvandet af den tidsånd, vi i dag kalder "Fattig-firserne". Med andre ord var der en stærk mental baggrund for discountbegrebet.

Den 18. november 1988 indvies et nyt centrallager på Marsallé i Horsens. Det var tredje gang inden for et årti, at Løvbjerg udvidede sit centrallager. Det nye hovedsæde på Marsallé dækkede 7000 kvm. lager og 1300 kvm. kontorlokaler. Alt sammen til en samlet værdi af 21 mio. kroner. Det var en nødvendighed, da Løvbjerg-koncernen havde syvdoblet sin omsætning på bare otte år. Hver uge blev der sendt 2000 paller ud med varer til 17 Løvbjerg- og 20 Prisa-butikker.

1990

1990: 3. generation af købmandsfamilien

Som led i et planlagt generationsskifte sælger købmand Hans Jørgen Løvbjerg i 1989 sin aktiepost i kæden, og Carsten Løvbjergs sønner, Finanskøbmand Jan Løvbjerg og Købmand Erik Løvbjerg, drages ind i ejerskabet og arbejdet.

De næste år fortsatte den kraftige udvikling af kæden, således at der i 1994 var 18 Løvbjerg-supermarkeder og varehuse og 42 Prisa-butikker.

I midten af 90’erne starter et 10-årigt medejerskab af Rema1000 i Danmark. I den forbindelse bliver alle Prisa-butikker og de mindste Løvbjerg-butikker konverteret til Rema-konceptet. Tilbage i Løvbjerg supermarked er nu 10 Løvbjerg-butikker

 

2000

2000: Løvbjerg ekspanderer

Løvbjerg fortsætter med at ekspandere, og i 2004 åbner kæden en ny konceptbutik i Ikast. Butikken bliver hurtigt en succes, og bliver inspirationskilde for de kommende Løvbjerg-butikker. I 00’erne åbnes nye butikker i Overlund ved Viborg, Brønderslev, Tarm. Ligeledes overtages endnu en butik i Viborg fra Superbest-kæden. Løvbjerg tæller nu 14 butikker.

2010

2010: Flere butiksåbninger

Løvbjerg åbner i starten af årtiet flere nye butikker – denne gang i Aabenraa og Fredericia. Nogle år senere lukker butikken i Skanderborg, og kæden
tæller nu 15 Løvbjerg-butikker.

2020

2020: Løvbjerg på rekordkurs

Løvbjerg annoncerer i 2020, at man genoptager ekspansionen med nye butikker i Frederikshavn (2022) og Esbjerg (2023). Når disse to butikker er åbnet, når kæden 17 butikker. I 2020 laver Løvbjerg det bedste regnskab i virksomhedens historie, og kæden ender også med den største omsætningsfremgang af alle dagligvarekæder i Danmark.